O nouă țară europeană introduce controlul tahografelor de la distanță

Posted by Istrate Cristian
Category:

Poliția rutieră din Belgia a fost dotată recent cu echipamente de ultimă generație pentru citirea informațiilor tahografelor de la distanță.

Primele controale folosind noul echipament au fost deja efectuate pe E40, în apropiere de Wetteren. În cadrul acestei operațiuni, au fost controlate 128 de vehicule grele, la peste 25 dintre ele fiind constatate depășiri ale programului legal de lucru dar și încălcarea obligației prevăzute de Pachetul Mobilitate privind întoarcerea camionului în țara de origine.

https://cdn-trans.info/uploads/2023/02/28cc11d4760f1901d44f02aedb1.png

Controalele tahografelor de la distanță sunt efectuate la această oră în alte cinci state europene. Primele astfel de controale au debutat în Germania, la scurt timp acestea fiind introduse și în Marea Britanie, PoloniaȚările de Jos și Danemarca. 

În conformitate cu articolul 9 alineatul (4) al regulamentului UE 165/2014, în timpul comunicării de la distanță a acestor echipamente, pot fi transmise numai datele necesare în scopul inspecției rutiere a vehiculelor al căror tahograf este susceptibil de a fi fost manipulat sau utilizat în mod necorespunzător.

Sistemul poate înregistra doar anumiți parametri, printre care:

  • Ultima încercare de încălcare a sistemului de securitate
  • Întreruperea sursei de alimentare
  • Introducerea cardului în timpul conducerii
  • Reglarea manuală a perioadelor de condus/odihnă
  • Viteza.

Dacă sistemul nu detectează motive pentru efectuarea unui control amănunțit, datele colectate sunt șterse automat după trei ore.

Leave a Reply

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.